lördag, juli 17, 2010

Englandssommar del 1

Första betalda semestern... för mig alltså. Tack vare mitt underbara jobb på DSV så får jag denna sommar 4 veckors betald semester.

Så denna sommar blev att åka till England, med Hanna. En riktig semester med bara vi två, där vi kan göra precis som vi vill. Så planen var att åka till Gatwick för att där hyra en bil och sen köra runt i södra England, främst då i Sussex och Kent.

Till detta äventyr gjorde jag då en TODO-lista i huvudet, för att senare kunna bocka av.

 1. Fish & Chips
 2. Steak Pie
 3. Sausagerolls
 4. English breakfast
 5. Crumpets
 6. Belgo
 7. Öl
 8. Indiskt på Brick Lane
 9. Kinesiskt i Chinatown
 10. Musikal i Leicester Square
 11. Shoppa i SOHO
 12. Gå och titta på leksaker på Hamley's
 13. Gå och titta på böcker i Foyle's
 14. Gå och titta på sci-fi böcker på Forbidden Planet
 15. Se Covent Garden
 16. Äta mackor på Pret á Manger
 17. Se de vita klipporna
 18. Se den engelska landsbygden
Inför resan kollade jag även upp hos mina engelska släktingar och vänner om tillfälle fanns att komma och hälsa på. Och till min förvåning och förnöjsamhet så fick vi stanna hos en bekant som har ett B&B i Eastbourne, så vi planerade in våra första nätter där.

Planet landade runt klockan åtta på kvällen, engelsk tid och hyrbilen fick vi inte förrens runt tio-tiden. Så det blev en sen avfärd där mörkret redan hade börjat falla in. Jag hade verkligen underskattat hur svårt det skulle bli att helt plötsligt köra i vänstertrafik! De första timmarna i bilen, när allt var mörkt, skyltarna otydliga och vägarna förvirrande var allting fruktansvärt och jag körde vidare i ren panik.

Till att börja med: Backspegeln var på fel sida, så jag såg inte vad som var bakom mig. Växelspaken var på fel sida, och den armen ville hela tiden till blinkers-spaken istället. Vänsterhanden var inte van med att växla så jag fick hela tiden in fel växel. Bilen stack ut på fel sida så jag körde på vägkanten hela tiden. Gatorna och trafiken var bakvänd så man fick inte en vettig känsla av trafikflödet eller förkörsrätt. Skyltarna var jättesmå så man såg inte hastighetsbegränsingarna och bilen hade inte automatiska lyktor så den första halvtimman tutade folk på mig som idioter.

Men vi lyckades till slut hitta en mack där vi kunde köpa en vägatlas, och vägen söderut så vi kunde börja köra mot Eastbourne... på motorvägen kunde jag äntligen lugna ner mig och känna att jag började få kontroll igen.

Väl framme i Eastbourne, långt mycket senare än vi hade planerat så märkte vi vårat andra misstag. Vägatlasen vi hade visade endast de två största vägarna genom staden, och vi hade ju självklart inte tagit med oss någon mer vägbeskrivning än själva adressen vi skulle till. Så ett telefonsamtal som varade i en halvtimma ... med en svensk telefon ... och lite vimsig körning rakt igenom staden, ut på andra sidan och in igen så hittade vi väl fram till Ocklynge Manor.

Ocklynge Manor är ett jättetrevligt Bed and Breakfast som ligger mitt i Eastbourne, på promenadavstånd ifrån stranden och Eastbournes stora pir. Huset är historiskt och uråldrigt men vackert och trädgården helt underbar. Blommor och växter överallt så man kan gå i timtal och utforska. Priserna ligger lite åt den dyra sidan, från £40, särskilt om man som jag är student, men stället har 4 stjärnor och är helt klart värt pengarna. Wendy som driver B&B:et är en kär gammal vän till familjen och lät jätteglad när jag ville komma och hälsa på, och erbjöd oss att bo där gratis, vilket jag blev överlycklig för.
Efter första natten i England, och första frukosten, tog vi en promenad ner till stranden för att doppa fötterna och äta fish&chips. Vi hittade ett trevligt ställe på piren och satte oss i gruset för att äta.

1. Fish & Chips
4. English breakfast

Sedan gick vi för att titta i butiker, äta glass och gå längs strandpromenaden. Jag hittade även ett kontantkort till mobilen så vi lättare skulle kunna ringa när vi åkte vilse nästa gång. Den här gången gick det faktiskt att köpa, och folk verkade veta vad ett simkort var. Sist jag försökte hitta sådant i England var 1999, då hade ingen hört talas om någonting sådant. Till min förbluffning så kunde man få ett pre-paid (deras motsvarighet till kontantkort) med fritt internet, 300 sms och £10 i samtalspott för £10. Perfekt. Nu kunde jag börja använda mobilens inbyggda gps och webbläsare =D


Senare samma dag så tog vi bilen bort västerut
för att titta på det som kallas för the seven
sisters, jättefina vita klippor som man kan hitta längs kusten runt Eastbourne.

17. Se de vita klipporna

På kvällen fick vi tips om en trevligt pub som låg i närheten, så vi gick dit och åt en varsin Steak and Ale Pie gjorde på ett lokalt öl som hette Harvey's. Väldigt trevlig ale, med en lätt sötma och en lätt beska, för att vara ale.

2. Steak Pie
7. Öl